top of page

Ontdek de slimme eigenschappen

Nestgevoel

Gebouwd in het landschap, onder een hoek van 30 graden wordt je als het ware 'omarmd'; dat is de echte kwaliteit van Aards.

Vloeiende lijnen

Aards vloeit aan weerszijde prachtig over in het landschap. Zo ontstaat een verrassend groene en speelse woning en woonomgeving.

Groendaken

Landschap en dak lopen over in elkaar en kunnen op diverse wijze worden beplant. Dit natuurdak biedt verkoeling in zomer, warmte in de winter en voldoende plek voor panelen.

Flexibel indeelbaar

Aards is vrij indeelbaar. Maar je kan ook uitgaan van een van door ons ontwikkelde basisindelingen.

Slim schakelbaar

Aards is gemaakt om op allerlei slimme manieren te schakelen, zónder aan privacy of zonlicht in te boeten! Creëer fantastische ensembles met spannende paden en doorkijkjes.

Integraal landschappelijk

Kleinschalige (eco)dorpjes in het groen, holistisch ontworpen en gebouwd vanuit het landschap, ecologische structuren en lokale biodiversiteit, dat is waar Aards thuis hoort.

Aards

Bouwen met aarde kent een lange traditie en heeft energetische, ecologische en economische voordelen. Met Aards benutten we die voordelen optimaal en geven we een frisse draai aan het iconische 'Eartship' uit de jaren 60.

Voorbeeldproject Aards

Zomerlicht is de werktitel van een ambitieus ecodorp dat bij ons op de tekentafel ligt. Samen met een groep bevlogen ondernemers herontwikkelen we een oude camping, gaan we leven terug de grond in brengen en verbinden we een grote kring van toekomstige (deeltijd) bewoners en recreanten. Zomerlicht wordt een ontmoetingsplek voor levenskunstenaars, avonturiers en vrij-denkers van alle leeftijden, met als verbindende kracht zorg voor de aarde en zorg voor elkaar. Ons flexibele ontwerpproduct Aards hoort hier, als hedendaagse variant van het iconische earthship, helemaal thuis.

download projectfolder

Duurzame highlights

Aards is koel in de zomer en warm in de winter; een massief groendak zorgt gratis en zonder uitstoot van CO2 voor een constante temperatuur.

Het dak van aards is gemaakt om flink te laten begroeien en de lokale biodiversiteit te stimuleren. Goed voor de natuur dus en een lust voor het oog.

Onze visie op duurzaamheid

Een duurzame bouwcultuur is voor ons geen extraatje maar onze raison d'etre; ontevreden over het oude vuile bouwen zijn we een eigen toko begonnen en achter de knoppen van bevlogen ideeën gekropen. In plaats van hier en daar een snufje duurzaamheid werken we door al onze projecten heen aan vooruitziende, integrale en vaak discipline overstijgende oplossingen.

lees meer...
  • Bij Woonpioniers bouwen we zo veel mogelijk met natuurlijke ‘hergroeibare’ en herbruikbare materialen: hout, biologische isolatievezels (vlas, hennep of cellulose) en formaldehyde-arme plaatmaterialen. Daarmee slaan we CO2 op in de constructie, voorkomen giftig reststromen en sluiten kringlopen. Daarnaast passieve en low-tech ontwerpprincipes de energievraag van onze ontwerpen te minimaliseren.


    Daarnaast zorgen we met passieve en low-tech ontwerpprincipes voor een minimale energievraag van onze architectuur.

  • In de basis beschikt Aards over eigen zonnepanelen in combinatie met een lucht-lucht warmtepomp. Maar ook vloerverwarming (tevens koeling) is mogelijk. Bij een project met meerdere eenheden verkennen we graag de mogelijkheden van een collectief warmtesysteem. Samen met onze partners kunnen we daarbij tevens adviseren in hoe water- en zelfs nutriëntenkringlopen (voedsel, compost, sanitatie) in samenhang kunnen optimaliseren.

  • Samen met jullie gaan we op zoek naar de ideale locatie-specifiek fundering. Vaak komen we uit op stalen schroefpalen, daarmee besparen we een hoop beton (lees CO2), beperken we verstoring van de bodem en houden we de kosten onder controle. Een andere optie bestaat uit bodemplaten van prefab beton, waarmee de woningen nog steeds in de werkplaats kunnen worden geprefabriceerd en getransporteerd. Afhankelijk van de samenstelling en draagkracht van de ondergrond zijn ook betonnen poeren, of een betonfundering direct op een zandbed denkbaar.

  • Woonpioniers is gespecialiseerd in robuust bouwen met hout. Goed ontworpen, gebouwd en onderhouden kan een houten gebouw letterlijk eeuwen meegaan. We werken bijvoorbeeld graag met gevels en kozijnen van thermisch gemodificeerd hout. Dit hout is gestoomd, gedroogd en gebakken, waardoor de voor schimmels aantrekkelijke suikers in het hout verwijderd zijn en het niet meer kan rotten. Hierdoor gaat de buitenbekleding met gemak 20 tot 25 jaar mee. Of kies voor Accoya, dat zodanig is geïmpregneerd dat 50 jaar levensduur wordt gegarandeerd. We hebben zelf een keer een coating van levende schimmels toegepast die het hout op natuurlijke manier beschermen! Maar ook door slimme details verhogen we de levensduur en minimaliseren we het onderhoud. Zo hebben de overstekken die je veel terug vindt in onze ontwerpen meerdere voordelen, zoals bescherming van de gevel en constructie. Gedurende elk ontwerpproces wegen we samen keuzes af omtrent onderhoud, kosten en ecologie om tot een passende oplossing voor jullie project te komen.

  • Zeker! In de uitwerking is rekening gehouden met het bouwbesluit voor particulier opdrachtgeverschap en recreatie. Als je de woningen als “projectontwikkelaar” voor permanente bewoning wil toepassen, dan gelden er wat zwaardere eisen. Is dit het geval, dan kunnen we Aards daarop eenvoudig aanpassen.

  • De hoogte van Aards bedraagt, gemeten vanaf de vloer, nergens meer dan 3,5 meter. Dat betekent dat Aards voor de meeste gemeente valt binnen de regels voor chalets. Dit kan betekenen dat Aards op daarvoor bestemde recreatieterreinen vergunningsvrij kan worden gerealiseerd. Ze passen dan namelijk al binnen de “koepelvergunning” die voor dat recreatieterrein geldt. Zijn er dan geen kwalitatieve verschillen tussen Aards die bedoeld voor recreatie en Aards waarin je permanent wil kunnen wonen? Nou, eigenlijk niet meer! Met de invoering van de BENG-eis (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) zijn, in contrast met vroeger, ook voor recreatieve accommodaties de isolatie eisen gelijk getrokken met die van woningen. Een goede zaak vinden wij, wat ecologie en stookkosten betreft. Vanwege de hogere prijs van de wandopbouw hebben echter nog niet alle aanbieders van recreatieve accommodaties dit doorgevoerd. En men komt hier dan vaak toch weer mee weg, gezien de accommodaties vergunningsvrij (dus zonder tussenkomst van de gemeente) worden geplaatst. Let hier op, als je je op recreatieve cabins oriënteert, om geen appels met peren te vergelijken: onze cabins zijn altijd volgens de BENG-eis geisoleerd!

  • Aards kost in de basis ongeveer €800,- per m3 inclusief een vaste kostenpost voor installaties en plaatsing van ongeveer €40.000,-. Dit is inclusief een basic keuken, sanitair en BTW maar exlusief landschapsontwerp, terreininrichting en aanvullende custom (interieur) wensen. In de basis komt dit neer op:


    • Aards large (inhoud 210 m3) - 210.000,- incl BTW

    • Aards medium (inhoud 150m3) - 160.000,- incl BTW

    • Aards small (inhoud 90m3) - 112.000,- incl BTW (small wordt altijd als drietal gerealiseerd, waarbij koppeling met veranda’s mogelijk is)

  • Voorzien van de antwoorden op onderstaande vragen kunnen we samen met onze bouwpartners een eerste prijsinschatting maken.


    • Om hoeveel cabins gaat het, en waar? (graag ontvangen we een eerste kavelschets)

    • Wat zijn de doelgroep(en), afmetingen, bijzondere duurzaamheidseisen en eventuele varianten?

    • Wat is het programma van Eisen (PvE) van het project als geheel?

    • Wat zijn de beoogde financiële kaders?

    • In welke fase bevindt het proces zich en hoe ziet de planning er uit?


    Is er slechts een kavel en een ruwe ambitie bekend? Dan kunnen we je helpen met een ruimtelijke studie om de antwoorden op bovenstaande vragen in beeld te krijgen.

  • We kunnen het niet mooier maken dan het is: bouwen is duur. En ecologisch verantwoord bouwen (in aanvang) vaak nog wat duurder dan het bouwen met vervuilende tegenhangers. Maar bij Woonpioniers stellen we echter alles in het werk om ecologisch bouwen zo betaalbaar mogelijk te maken. Daarbij kunnen de volgende ideeën een rol spelen:


    • Graag denken we mee over de totale scope van het project. Uiteindelijk hangt alles af van hoe je het project als geheel organiseert.

    • Slim ruimtes en faciliteiten delen is absoluut een manier om kosten te besparen zoals het voorbeeldproject BuitenDelen laat zien.

    • Mogelijk kan je hierdoor zelf ook met minder vierkante meter af. Bij Woonpioniers helpen we je graag met slimme indelingen, zodat je met precies genoeg vierkante meters een hoop ruimte ervaart.

    • Als je samen ontwikkelt is er ook een kans om slim installaties te delen. Een collectieve installatieopzet is vaak niet alleen duurzamer, maar mogelijk ook economisch slim.

    • Het delen van mobiliteit, bijvoorbeeld elektrische deelauto’s, kan uiteindelijk flink in de kosten voor levensonderhoud schelen.

    • Tot slot kan ook de zelfwerkzaamheid van een enthousiaste bewonersgroep worden ingezet om op bouwkosten te besparen. Daartoe biedt het Haybarn ontwerpproduct verschillende mogelijkheden, zoals het zelf afbouwen aan de binnenzijde of zelfs de mogelijkheid om na plaatsing van het houtskelet de woningen onder begeleiding zelf van isolatie en gevel te voorzien.

FAQ

bottom of page