top of page

Unieke kenmerken

Landschap

Een polder vernatten, de aanleg van een bos, de teelt van biobased bouwmaterialen of vormen van ecotoerisme; in onze visie combineert het ecodorp van de toekomst wonen met beheer van nieuwe natuur en circulair ondernemerschap.

Architectuur

Bouw zelf mee aan woningen die opgaan in het landschap, van materialen uit de natuur, zoals aarde, plantvezels en lokale houtsoorten. Op pootjes in de polder, tussen de bomen in het bos of ondergronds in de duinen, er is zoveel mogelijk!

Ambitie

Leef zelf- en samenvoorzienend, sluit lokale kringlopen en beheer met medebewoners een eigen natuurbedrijf. Klinkt ver weg? Wakker met ons de verbeeldingskracht aan en maak professionele plannen om wat toekomst lijkt in dit leven nog waar te maken.

Ecodorp 2.0

Een bloeiend weefsel van kleinschalige tot middelgrote ecodorpen, die het landschap en de lokale gemeenschap niet opslokken maar juist gericht versterken. Maak jij de toekomst met ons waar?

Voor Zomerlicht gebruiken we als startpunt ons ontwerpproduct Aards, een woonvorm die een moderne draai geeft aan de principes van het iconische 'Eartship'. De woningen met aarde dak zijn steeds in verschillende ensembles gegroepeerd en gaan letterlijk en figuurlijk op in het landschap. Zo ontstaat een samenhangend ecodorp dat zowel sociaal, ruimtelijk, en wat energie, water en voedselteelt betreft klopt, en bovendien een sluitend bussinessmodel oplevert.

Goed water- en grondbeheer zijn in dit voorbeeldproject geen bijzaak. Zowel het opvangen en vasthouden van water als zuiveren van afvalwater en het recyclen van nutriënten worden integraal verwerkt in het landschapsplan. Hiervoor zetten we op de juiste momenten de juiste experts aan tafel.

In de ambitie van Zomerlicht om grotendeels zelfvoorziend te leven speelt de semi-professionele teelt van voedsel een hoofdrol. Door de kleine klusters van cabins is een netwerk aan moes- en bloementuinen geweven, als spil van het project.

Dit ecodorp kun je zien als een natuurbedrijf dat draait op kwalitatief eco-toerisme en deeltijd verhuur. Een kern van vaste bewoners beheert de plek en boekingen en organiseert verdiepende activiteiten. Het idee is dat ook de deeltijders en terugkerende gasten een hechte binding ontwikkelen met Zomerlicht en samen helpen de plek rijker te maken.

Beweeg over de witte stippen voor meer informatie

Voorbeeldproject Zomerlicht

Zomerlicht is de werktitel van een ambitieus ecodorp dat bij ons op de tekentafel ligt. Samen met een groep bevlogen ondernemers herontwikkelen we een oude camping, gaan we leven terug de grond in brengen en verbinden we een grote kring van toekomstige (deeltijd) bewoners en recreanten. Zomerlicht wordt een ontmoetingsplek voor levenskunstenaars, avonturiers en vrij-denkers van alle leeftijden, met als verbindende kracht zorg voor de aarde en zorg voor elkaar. Het ontwerpproduct dat we in dit geval voor de cabins gebruiken is Aards, een hedendaagse variant van het iconische earthship.

Linksboven zie je de oorspronkelijke boerderij , het grotere volume herbergt nu een woning, het kleinere een gemeenschapsruimte. Hier staan tevens 2 wasmachines waar de bewoners samen gebruik van maken. Rechtsboven staan twee biobased schuurvolumes (zogenaamde Bio Barns, zie ontwerpproduct hieronder) die samen zeven woningen bevatten. De hooischuur rechtsonder is omgetoverd tot werkplaats en opbergruimte en beschikt boven over een yoga/mediatiestudio. Samen beheren de bewoners het 4 hectare grote biodiverse terrein met onder andere een boomgaard, moestuin en wadi.

Erfdelen combineren
met Haybarn

Bij Woonpioniers streven we ernaar participatieve ontwikkelmodellen te combineren met slimme biobased ontwerpconcepten. Dit heeft tal van voordelen wat personalisatie, kosten, doorlooptijd en duurzaamheid betreft. Bij Buitendelen hebben we ons ontwerpconcept Haybarn benut; een type schuurwoning dat perfect past in het buitengebied en ruimtelijke interieurs met veel lichtinval oplevert.

Combineer een ecodorp met deze ontwerpproducten:

Aards

Sprout

Tiny Twins

Indigo

Maatwerk

FAQ

  • Een ecodorp gaat over de transformatie van agrarische grond, oude landgoederen of recreatiebestemmingen 'in ruil' voor een flinke dosis nieuwe natuur, optimaal waterbeheer en maximale biodiversiteit. De kern van het initiatief kan ook gevormd worden door een (semi-)professionele agrarische onderneming, bijvoorbeeld een biodynamische boerderij, voedselbos of eco-toerisme, waarbij de woonfunctie slechts een onderdeel is die mede ten dienste van beheer van de onderneming staat. In het algemeen gaat het om locaties waar normaliter geen ruimte zou zijn voor traditionele woningontwikkeling of vervuilende agrarische activiteit, maar waar juist een inspanning nodig is voor herstel van de ecologische balans. Ook op plekken buiten Nederland, zoals in Frankrijk, Portugal en Spanje, is ruimte genoeg én behoefte aan dergelijke ontwikkelingen. Waarbij onze modulaire, ontwerpproducten een handige oplossingen zijn om ook op afstand te bouwen.

  • Het is niet nodig dat bij aanvang van het ontwikkelproces de hele bouwgroep al compleet is. Sterker nog, we raden aan om met een selecte groep initiatiefnemers eerst een plek te vinden, een bondige visie te formuleren en wat lijnen op papier te zetten. Begint jullie project te lopen dan kunnen anderen in een later stadium op natuurlijke wijze aanhaken.


    Bij een klein tot middelgroot ecodorp denken wij aan 14 tot 30 huishoudens.

  • Een ecodorp kan als 'CPO-project' (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) ontwikkeld worden, waarbij een groep particulieren in eigen beheer een aantal koopwoningen en gemeenschappelijke functies ontwikkeld. De groep maakt beslissingen over de gemeenschappelijke onderdelen van het project, is opdrachtgever van de architect en overige adviseurs en selecteert vaak samen één aannemer (waarmee uiteindelijk meestal individuele overeenkomsten worden afgesloten). Zaken die betrekking hebben op de individuele woningen bepalen de deelnemers zelf. Deze opzet valt in sommige gevallen ook te combineren met huurwoningen, bijvoorbeeld door samenwerking met een woningcorporatie of doordat bewoners zelf een wooncoöperatie oprichten (zie hieronder). Woonpioniers treed behalve als architect ook als procesbegeleider op en kan jullie helpen kwaliteit, snelheid en haalbaarheid te borgen. Specifiek voor de financiering van een ecodorp is de combinatie van wonen en recreatie of wonen en professionele agrarische of ecologische beheer-activiteiten interessant. Dat betekent pionieren, maar dat is ons vak en we beginnen niet bij nul; binnen ons netwerk bestaat over dit soort thema's een hoop expertise.

  • Ja, het is goed mogelijk om coöperatief te ontwikkelen. Dit is een mooie en sociale manier van ontwikkelen waarbij voor nu en later betaalbare (huur)woningen worden gerealiseerd. Een wooncoöperatie oprichten vraagt wat extra inspanning maar biedt mooie kansen, voor minder koopkrachtige maar ambitieuze collectieven. Woonpioniers heeft de ervaring, het netwerk en de drive jullie in dit bijzondere proces te begeleiden.

  • Ook als eigenaar van een erf met ontwikkelplannen kun je bij ons terecht. Van een eerste haalbaarheidsonderzoek, een integraal ontwerpproces en het betrekken van een passende bewonersgroep; wij staan je graag bij.


  • Woonpioniers is een enthousiast architectenbureau dat gespecialiseerd is in ecologisch, landschappelijk en collectief bouwen. Maar we gaan verder dan een standaard architectenbureau. We hebben naast Woonpioniers namelijk ook Woonco opgericht. Dit is een samenwerkingsverband van enthousiaste vakspecialisten gespecialiseerd in collectief ontwikkelen. Kennis die over verschillende disciplines is versplinterd brengen we samen. Zo kunnen we jullie initiatief van begin tot eind optimaal begeleiden, waarbij we de werelden van proces, ontwerp en bouw op elkaar aansluiten. Afgestemd op jullie behoeften geven we vorm aan een inspirerend en integraal ontwikkelproces. Dat is altijd maatwerk maar we beginnen nooit bij nul; als basis hanteren we een flexibele, betaalbare werkmethode waarin frisse ideeën zijn verwerkt.


    • We stellen een stappenplan en projectplanning op en een organisatiestructuur van de groep met bestuur en werkgroepen.

    • We ondersteunen de deelnemers, het bestuur en de verschillende werkgroepen in hun rol als opdrachtgever en ontwikkelaar. Daartoe brengen we kennis en ervaring mee van verschillende besluitvorming methodieken om op een goede manier samen te kunnen besluiten.

    • De experts van Woonco helpen bij het opstellen een stichtingskostenraming, een kasstroomschema en verdeelsleutel, bieden formats van onderlinge overeenkomsten en kunnen definitieve invulling hiervan begeleiden. Daarnaast kunnen we tevens helpen bij de vraag hoe jullie initiatief collectief te financieren.

    • We beschikken over een netwerk van planologen, landschapsarchitecten, ecologen, energieadviseurs en installateurs gespecialiseerd in collectieve woonvormen om tijdens het ontwikkeltraject op laagdrempelige wijze direct de juiste expertises aan tafel te hebben.

    • Desgewenst begeleiden we gesprekken met overheden, kunnen we de communicatie met omwonenden verzorgen en ondersteunen we bij werving van toekomstige medebewoners.

    • We staan in contact met meerdere ecologische bouwers door het hele land én beschikken zelf over een bouwtak genaamd Bouwpioniers. Op die manier is het mogelijk om als bouwteam te ontwikkelen.

bottom of page